• Breepark - Breda

Menu

ART BREDA TALK

Zondag 6 september

14:00 – ARTIST TALK

Marcel van Hoef – Ei-tempera Schilder – Gallery Rozendaal

De landschappen van Marcel van Hoef reflecteren op hoe we als mens tijd en ruimte ervaren. Immateriële aspecten van de visuele realiteit, zoals licht, schaduw en reflecties vormen een rode draad in zijn werk. Op Art Breda zijn de meest recente schilderijen te zien, met waterreflecties als motief. De wereld wordt gespiegeld in het water. De schilder verbeeldt daarmee in zijn schilderijen tegelijk de tastbare werkelijkheid en een immateriële reflectie van de wereld. Vormen en spiegelingen die bepaald worden door het karakter van de materie waarin het verschijnt: het water, en het moment waarop men het ziet.

Tijdens werkreizen naar diverse metropolen bezoekt Van Hoef parken en tuinen die als een soort van cocon in de stad fungeren. Plekken die gelegenheid bieden tot contemplatie, geïsoleerd van alle hectiek, geluiden en oppervlakkige vluchtigheid van alledag, om je gedachten te ordenen en kunt focussen op het hier en nu. Marcel van Hoef werkt voornamelijk met temperaverf. Hij kiest voor deze oude techniek, waarbij de kleurstoffen met behulp van bindmiddel op paneel of doek worden geschilderd, vanwege de prachtige heldere kleuren en de mogelijkheid om laag over laag aan te brengen.

 

Maandag 7 september

13:00 – Van schatbare waarde

Francine Wolterbeek – Beeldende kunst taxateur

In de media worden bijzondere kunstwerken wel eens omschreven als ‘onschatbaar’. Francine Wolterbeek heeft daar zo haar eigen gedachten over. Aan de hand van een aantal spraakmakende voorbeelden, zoals de adelaar van Robert Rauschenberg en de elleboog van Steve Wynn, zal zij beschrijven hoe dergelijke taxaties tot stand komen.

17:00 – Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst

Alexander van leeuwen – Antiquair Firma S. Van Leeuwen

Lezing over de invloed van Engelse stijlen op Hollandse meubelen in de tijd van William and Mary.

 

Dinsdag 8 september

13:00 – ARTIST TALK

Maarten Versteeg – Brech Sieraden

De Juwelen van Brech Sieraden.

 

 

17:00 – Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst

Babette Claassen – Kunsthistoricus – De rol van de kunsthandelaar in de 19de eeuw.

Lezing behorend bij de tentoonstelling ‘Leveranciers van Schoonheid’ van Kunsthandel Pygmalion.

 

Woensdag 9 september

14.00 – Artist talk

Samuel de jong – insecten en kunst- Van loon galLerieS

In deze lezing zal ik vertellen over de symboliek en voorkomen van insecten in de kunst. Daarnaast zal ik laten zien hoe ik insecten toepas in mijn kunst en welke technieken ik gebruik.

 

 

 

 

 

 

 

15.00 – Rob Smolders en Pascal van Spijk

Het belang van tekenonderwijs

Lange tijd was het ondenkbaar dat je kunstenaar kon worden als je niet kon tekenen. Totdat in 1945 alles  opeens kunst kon zijn, vakmanschap was overbodig.  Rob Smolders houdt een pleidooi voor het tekenen en het bespreekbaar maken van wat kwaliteit is in de kunst, aan de hand van zijn boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet. De briefwisseling tussen Sierk Schröder en Paul van Dongen.’

17:00 – Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst

Kunst en box 3: nu en in de toekomst

Paul van Gelderen – Tax manager bij Deloitte

De belastingheffing over vermogen in box 3 is de afgelopen jaren in beweging en voor 2022 zijn er weer ingrijpende wijzigingen aangekondigd. Het belang om aan de voorwaarden voor de kunstvrijstelling te voldoen lijkt alleen maar toe te nemen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om de belangstingdruk in box 3 te verzachten.

 

Donderdag 10 september

 

 

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is wereldwijd één van de belangrijkste kunsthistorische instituten met een imposante collectie kunsthistorische documentatie en archieven over kunst van de Nederlanden van ca. 1200 tot nu. Deze verzameling biedt een schat aan informatie voor erfgoed- en onderwijsinstellingen, musea, het veilingwezen, de kunsthandel en de particulier. Medewerkers leveren regelmatig wetenschappelijke of organisatorische bijdrages aan tentoonstellingen, publicaties en symposia. De unieke collecties van het RKD zijn bovendien voor iedereen toegankelijk via www.rkd.nl.

Het programma van het RKD wordt nog bekendgemaakt 

Vrijdag 11 september

14:00 – ARTIST TALK

Dennis Coenraad – Galerie Mooiman

De mens in brons verbeeld

Hoe de mens verbinding maakt met de krachten buiten zichzelf: Het instinct van de aarde en de intuïtie van de hemel. Die filosofische vragen geven vorm aan mijn bronzen beelden. Ingezoomd in een bronzen portret, uitgezoomd in figuratief werk.

 

15:00 –  Keramiekmuseum Princessehof

ELINE VAN DEN BERG – GEZONKEN SCHATTEN

Een lezing over de tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ die te zien is in het Keramiekmuseum Princessehof. De tentoonstelling laat keramiek en andere voorwerpen zien die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. Tijdens de lezing zal belicht worden hoe de keramische schatten fascinerende verhalen vertellen over de eeuwenlange handel op de Maritieme Zijderoute in Azië. Met elk nieuw inzicht wordt steeds weer duidelijk hoe belangrijk de bewaard gebleven context van een scheepswrak is om ons beeld van de geschiedenis en de wereld te verbreden.

 

 

Zaterdag 12 september

14:00 – ARTIST TALK

Ralph Posset – Gallery Des Amis

 

Wereldberoemd en straatarm. Een kunstenaarsleven in krantenartikelen

Conceptueel kunstenaar Ralph Posset is voornamelijk bekend om zijn kunstacties in de openbare ruimte. Kunstacties die veel stof hebben doen opwaaien door hun recalcitrante maar zeker ook humoristische insteek. Hoewel de kunstwereld zich graag als progressief en open minded doet voorkomen, blijkt het toch niet zo van rebellen te houden. Ralph Posset zal in zijn Artist Talk zijn kunstenaarsleven schetsen naar aanleiding van krantenartikelen. Hij zal u meenemen naar vernietigende recensies en afkeurende reacties van journalisten en publiek.

15:00 – Juwelen & Horloges

Vincent Cober – Cober Juwelen

De collectie van Cober Juwelen.

 

17:00 – Koningklijke VHOK

Meindert Verhaar – Meindert Verhaar Antiquair

Het meubel rond 1500: Romeinse hoofden

Meindert Verhaar, expert kunst uit Middeleeuwen en Vroeg-Renaissance vertelt over het meubel rond 1500: Romeinse hoofden.

 

Zondag 13 september

14:00 – Artist talk

Lizette Luijten – The Obsession of Art

‘Passie’

Galerie ‘The Obsession of Art’ selecteert hun kunstenaars op basis van het IMU principer: I van inspiratie, M van meesterschap, U van uniciteit. Kunstenares Lizette Luijten verteld over haar drijfveren, werkwijze en hoe zij zich verhoudt tot dit principe.

Meer lezingen voor het ART BREDA TALK programma komen binnenkort online.