• Breepark - Breda

Menu

IDA BAGUS PUTU PURWA

Geboren:
1 oktober 1977 te Sanur, Bali, Indonesië

Opleiding:
STSI, Denpasar, Bali, Indonesië
STSI is tegenwoordig bekend als Institut Seni Indonesia – ISI (Indonesian Institute of the Arts) Denpasar

Ida Bagus Putu Purwa (ook bekend met zijn kortere naam Purwa) is continu op zoek naar vrijheid. Het Hindoeïsme is de belangrijkste religie in de cultuur van Bali, die ook maatschappelijke verhoudingen, aanzien en beroepen van de mensen bepaalt. De kunstenaar Purwa is geboren in de kaste van priesters behoort. Lang wist hij deze plicht te ontwijken door daar een kunstzinnige expressie aan te geven. Hij begrijpt als geen ander dat de geboorte heel erg grote invloed heeft op iemands leven in zowel privileges als mogelijkheden (of het ontbreken ervan).

De werken van Purwa (vooral schilderijen naast tekeningen) zijn gekenmerkt door figuren in verschillende gedaantes die in feite een belichaming zijn van de kunstenaar zelve. Geïnspireerd op de Balinese dansbewegingen nemen deze figuren verschillende moeilijke doch dynamische standen aan en dragen soms maskers dan wel gezichtsbeschildering. Ze lijken te dansen, te springen, duiken ineen, te vechten misschien dan weer te rennen tot vaak óver de rand van het canvas. De figuren lijken de benauwende kaders te willen doorbreken, en ondanks dat ze balanceren aan de rand van een ravijn, lijken ze toch niet te willen wegspringen.

Purwa laat zich vooral inspireren door zijn eigen sociale beperking, door zijn poging om zich van zijn bij geboorte meegegeven plicht te onttrekken, maar ook door de handicap van zijn autistische dochter. Ze stuitte op veel onbegrip van haar omgeving. Door verbeterde situatie nu kan hij gelukkig zowel zijn functie als (ceremonie-)priester combineren met die van een kunstenaar.


ARWIN HIDAYAT

Geboren:
12 april 1983 te Yogyakarta, Indonesië

Opleiding:
ISI, Yogyakarta, Indonesia
Institut Seni Indonesia – ISI (Indonesian Institute of the Arts) Yogyakarta

Arwin Hidayat combineert primitieve en hedendaagse motieven in zijn werken op papier en schilderijen, en ook technieken en elementen uit de Javaanse volkskunst in zijn unieke handgetekende batik-doeken. Ondanks dat zijn werken vooral door zijn eigen persoonlijke ervaringen en gedachtes zijn geïnspireerd, kunnen zij toch worden gezien als een subtiele aanklacht tegen de huidige sociale ongelijkheid, veranderende moraal, en invloed van religie en politiek op de gewone mensen.

Arwin Hidayat houdt van het medium batik. Traditionele batik wordt veelal gemaakt als gebruiksvoorwerp voorzien van decoratieve geometrische patronen samen met sierlijke botanische, dierlijke motieven en denkbeeldige figuren. Deze afbeeldingen en kleuren hebben van oorsprong hun eigen betekenissen en hiërarchische waarden, waardoor ze niet zo maar getekend noch gebruikt kunnen worden. De batik-motieven kunnen situaties duiden (huwelijk, geboorte, dood), token of wensen (vruchtbaarheid, liefde), maar ook status (adel of gewoon volk). Als volkskunst komt batik in vele delen van Azië voor, waarbij het vooral in de Javaanse cultuur tot een hoge verfijning is gekomen in haar vele vormen en betekenissen.

Werken van Arwin Hidayat zijn vele malen geselecteerd voor ArtJog, een van de meeste invloedrijke hedendaagse kunstevents in Indonesië, dat jaarlijks plaatsvindt in zijn geboortestad Yogyakarta.

ARWIN HIDAYAT - PASANGAN HIDUP

2013
inkt & acrylverf op papier
42×38 cm

ARWIN HIDAYAT - TUKANG TIPU

2015
inkt, acrylverf, aquarelle op papier
70×100 cm

IDA BAGUS PUTU PURWA - RUN FOR YOUR LIFE

2012
Gemengde techniek op canvas
200×140 cm

IDA BAGUS PUTU PURWA - WAITING IN BLUE

2010
Gemengde techniek op canvas
200×200 cm

IDA BAGUS PUTU PURWA - FLYING

2010
Gemengde techniek op canvas
200×160 cm